ΔΑΚΕ Ιδ. Τομέα: Να ανακληθούν άμεσα οι 24 απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς

Την άμεση ανάκληση των 24 απολύσεων στην Τράπεζα Πειραιώς ζητά η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα ζητώντας παράλληλα την απαρέγκλιτη εφαρμογή της Συμφωνίας Πειραιώς – ΟΤΟΕ–ΣΕΤΠ. Να σημειωθεί ότι έντονη ήταν και η αντίδραση της ΟΤΟΕ που εξήγγειλε κινητοποιήσεις και προειδοποίησε με κλιμάκωσή τους.

Όλη η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα έχει ως εξής: Με την καταχρηστική απόφασή της να προχωρήσει σε 24 απολύσεις εργαζομένων που αρνήθηκαν να μετακινηθούν στην Intrum, η Τράπεζα Πειραιώς κορυφώνει την ανάλγητη τακτική της απέναντι στο προσωπικό του RBUστο πλαίσιο της μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου των κόκκινων/μη εξυπηρετούμενων δανείων στον έο εταιρικό σχήμα.

Είναι ξεκάθαρο πως η κίνηση αυτή αποτελεί κατάφωρη και απαράδεκτη παραβίαση της γραπτής Συμφωνίας μεταξύ της Τράπεζας, της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) και του Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΤΠ).

Όλο το διάστημα των τεσσερισήμισι μηνών που μεσολάβησε από την υπογραφή της Συμφωνίας, η Διοίκηση της Τράπεζας με τις μεθοδεύσεις της αναιρούσε στην πράξη την υπογραφή της.

Η,από 30.10.2019, επιστολή του CEO, Χρήστου Μεγάλου, αποτέλεσε έναν έμμεσο εκβιασμό κάνοντας λόγο για περιορισμένη δυνατότητα απορρόφησης του προσωπικού που δεν θα δεχτεί να μεταπηδήσει στην Intrum όταν στη «Συμφωνία» είχαν, εκτός των άλλων, συνομολογηθεί ο εθελοντικός χαρακτήρας της μετακίνησης, η ρήτρα περί μη απόλυσης προσωπικού και η αξιοποίησή του σε άλλους τομείς, καθώς και η προτεραιότητα επαναπρόσληψης όσων μεταβούν στην Intrumκαι μετέπειτα απολυθούν.

Αντίστοιχης έμπνευσης υπήρξαν και οι δήθεν επαγγελματικές επιλογές που εγκλώβιζαν τους εργαζόμενους ανάμεσα σε δυσμενή μετάθεση εκατοντάδων χιλιομέτρων, Intrum, εθελούσια ή PDS την ώρα που το ψυχολογικό bullying των 10 εβδομάδων αναγκαστικής άδειας κυριολεκτικά τους έπνιγε.

Είναι αδιανόητο η ανάκαμψη του Τραπεζικού Κλάδου να στιγματίζεται με απολύσεις και εκβιασμούς που αποφεύχθηκαν στα χρόνια εμβάθυνσης της κρίσης με τη στήριξη και του ελληνικού λαού μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων. Οι Τράπεζες οφείλουν να επικεντρωθούν στον αναπτυξιακό τους ρόλο για τη στήριξη της πραγματική οικονομία και της κοινωνικής συνοχής μακριά από λογικές εργασιακής απορρύθμισης.

Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. στέκεται στο πλευρό των 24 απολυμένων στηρίζοντας με κάθε διαθέσιμο μέσο και τρόπο των αγώνα της ΟΤΟΕ και των Συλλόγων Τραπεζοϋπαλλήλων προκειμένου αφενός να ανακληθούν οι απολύσεις, και αφετέρου να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στο ακέραιο.

Καταγγέλλουμε τις ανάλγητες λογικές και πρακτικές της Τράπεζας Πειραιώς που «ανοίγει» Κερκόπορτες απολύσεων σε όλο τον Τραπεζικό Κλάδο με όχημα την εκχώρηση της διαχείρισης των κόκκινων/μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με δεδομένο ότι ο τραπεζικός χώρος βρίσκεται σε μια διαδικασία ευρύτατης αναδιάρθρωσης λόγω του μετασχηματισμού των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της διείσδυσης της αυτοματοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης (Βιομηχανική Επανάσταση 4.0), η κυβέρνηση της ΝΔ, τόσο σε επίπεδο τριμερούς του Υπουργείου Εργασίας, όσο και με πολιτικές παρεμβάσεις, μπορεί και πρέπει να δώσει τη δέουσα λύση σε ένα κρίσιμο ζήτημα σβήνοντας την φλόγα πριν εξελιχθεί σε πυρκαγιά.

Η Παράταξή μας συμμετέχει μαζικά και καλεί όλους τους εργαζόμενους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της ΟΤΟΕ και του ΣΕΤΠ προκειμένου με το Βροντερό μας ΠΑΡΩΝ να φωνάξουμε ένα ΗΧΗΡΟΤΑΤΟ ΟΧΙ στα σχέδια που καταπατούν τη Συμφωνία και ποδοπατούν το επαγγελματικό μέλλον εργαζομένων».