Σε δυο δόσεις το επίδομα γέννας -Ποιοι θα δικαιούνται τις 2.000 ευρώ και τι αλλάζει στα επιδόματα για τους πολίτες τρίτων χωρών

Έως το τέλος του έτους αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, με το οποίο θεσπίζεται το επίδομα γέννας των 2.000 ευρώ. Παράλληλα, αναπροσαρμόζονται τα κριτήρια διαμονής στη χώρα για πολίτες τρίτων χωρών που δικαιούνται επιδόματα παιδιού και στέγασης και ορίζεται ως αφορολόγητο και ακατάσχετο το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Σύμφωνα με την αρμόδια υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου το επίδομα γέννας θα χορηγείται για κάθε παιδί που θα γεννιέται στη χώρα μας από την 1η Ιανουαρίου 2020 και εφεξής. Η πρώτη δόση, ύψους 1.500 ευρώ, θα καταβάλλεται ύστερα από αίτηση στον ΟΠΕΚΑ, αμέσως μετά τη γέννηση, ενώ η δεύτερη δόση θα δίνεται εντός εξαμήνου από τη γέννηση του παιδιού.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι η μητέρα του παιδιού ή ο πατέρας ή κάποιο τρίτο πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του παιδιού. Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, πρόκειται για ένα οριζόντιο –δημογραφικό και όχι προνοιακό– μέτρο από το οποίο θα εξαιρούνται, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, οι γονείς με πολύ υψηλά εισοδήματα. Συγκεκριμένα, τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος είναι οι 40.000 ευρώ τον χρόνο για μονογονεϊκή οικογένεια χωρίς παιδί, ενώ το ποσό αυξάνεται στις 60.000 ευρώ τον χρόνο για ζευγάρι και φθάνει τις 70.000 ευρώ μεικτά ετησίως, για ζευγάρι με ήδη ένα παιδί. Το επίδομα γέννησης δεν θα υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα, θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο. Βάσει των υπολογισμών του υπουργείου Εργασίας, αναμένεται να το λάβουν εντός του 2020 περίπου 83.000 οικογένειες.

Επίσης με το σχέδιο νόμου, που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση, αυστηροποιούνται τα κριτήρια χορήγησης του νέου επιδόματος καθώς και των επιδομάτων στέγασης και παιδιού στους πολίτες τρίτων χωρών, καθώς πλέον θα απαιτείται η 10ετής παραμονή μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα. Όσον αφορά το επίδομα παιδιού, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθεί ως προϋπόθεση λήψης και η βεβαίωση ότι τα παιδιά παρακολουθούν την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, δεν αλλάζει τίποτα για τη λήψη του επιδόματος στέγασης και παιδιού, από ομογενείς, Ευρωπαίους πολίτες και πολίτες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), δικαιούχους ασύλου, αλλά και δικαιούχους «επικουρικής προστασίας». Οι αλλαγές αφορούν μόνο πολίτες τρίτων χωρών και μόνο στην περίπτωση που είναι νέοι δικαιούχοι. Οι παλαιοί, που έλαβαν το 2015 επίδομα στέγασης ή παιδιού καθώς είχαν συμπληρώσει 5ετή νόμιμη παρουσία στην Ελλάδα, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα επιδόματα, αν εξακολουθούν να πληρούν και τις υπόλοιπες προϋποθέσεις.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι αλλαγές αφορούν όσους μετανάστες έχουν έρθει στην Ελλάδα μετά το 2014 και, πλέον, απαιτείται η 10ετής νόμιμη παρουσία τους προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι κάποιου επιδόματος. Καθώς, μάλιστα, ο έλεγχος διαμονής του δικαιούχου γίνεται από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων και η ηλεκτρονική υποβολή τους ξεκίνησε από το 2012 και μετά, στην πράξη, για το 2020 αρκεί να αποδεικνύεται η 8ετής παραμονή στη χώρα. Η 10ετία θα μπορεί να ελεγχθεί από το 2022 και μετά.

Βεβαίωση φοίτησης

Ειδικά για το επίδομα παιδιού, με στόχο την ένταξη των επιδοτούμενων τέκνων με ομαλό τρόπο στην κοινωνία, θα τεθεί ως προϋπόθεση υποβολής βεβαίωσης επαρκούς φοίτησης, ώστε να αποδεικνύεται ότι τα παιδιά παρακολουθούν την υποχρεωτική εκπαίδευση.
Το έγγραφο θα παρέχεται από το υπουργείο Παιδείας, με στόχο το αμέσως επόμενο διάστημα αυτό να γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της εφαρμογής του e-school.

Τέλος, με το ίδιο σχέδιο νόμου το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης θα μετονομαστεί σε Ελάχιστο Εγγυημένο Επίδομα, ενώ θα οριστεί ότι όλα τα επιδόματα θα καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ, την ίδια ημέρα, και συγκεκριμένα την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, κάτι που ήδη έχει προναγγείλει η κυρία Δ. Μιχαηλίδου.