Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Αγεωγράφητα και ανιστόρητα τα έγγραφα για τις θαλάσσιες ζώνες!

Για επιθετική στάση της Τουρκίας η οποία «μετά τις παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ απλώνεται και σε άλλες περιοχές», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα από το «βήμα» της Βουλής. Μίλησε για άκυρο έγγραφο αναφερόμενος στην συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, ενώ άφησε αιχμές και για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα στο συγκεκριμένο θέμα.

«Τα κείμενα τα οποία επικαλείται η Άγκυρα για τις θαλάσσιες ζώνες δεν πρόκειται να κυρωθούν γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα καταργώντας από τον χάρτη τα ελληνικά νησιά και οδήγησαν την Τουρκία σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση. Η στάση τους καταδικάστηκε από όλους. Ακόμα και μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ το οποίο κρατούσε ίσες αποστάσεις, ισχυρές χώρες καταδίκασαν την στάση της Τουρκίας με πρώτο τον Γάλλο Πρόεδρο», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ενώ αναφέρθηκε και στην απέλαση του Λίβυου πρέσβη: «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας αυτή η συμφωνία να μην ισχύσει. Ο πρέσβης της Λιβύης επιστρέφει ήδη στην χώρα του και ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης επισκέπτεται την χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι το θέμα της Τουρκίας θα τεθεί στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. «Είμαι βέβαιος», είπε «ότι η ΕΕ θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα που υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Ο πρωθυπουργός επέκρινε για τη στάση του και τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ενώ εγώ βρισκόμουν απέναντι στον Τούρκο πρωθυπουργό, έγιναν ατυχείς και διχαστικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα. Σε μια κρίσιμη στιγμή ο κ. Τσίπρας έβγαλε τον χειρότερο εαυτό του. Εύχομαι να μην είναι ο μόνος εαυτός του».

Να σημειωθεί ότι σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης όπου αναφέρονται τα εξής:

«Η δημοσιοποίηση των συντεταγμένων της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης επιβεβαιώνει την ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών.

Πέραν των ουσιαστικών της ελαττωμάτων, η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον, είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές επίπεδο, με τις χώρες της περιοχής, και σε περιφερειακό.

Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα».