Νέα δικαστική απόφαση φέρνει τα πάνω -κάτω στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων μέσω της πλατφόρμας του Airbnb σε διαμερίσματα πολυκατοικιών.
Συγκεκριμένα το Πρωτοδικείο Ναυπλίου απαγόρευσε την ενοικίαση διαμερίσματος μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας έπειτα από προσφυγή ενοίκων της ίδιας πολυκατοικίας. Με τη δικαστική απόφαση, την οποία δημοσιεύουν σήμερα, Δευτέρα, τα «Νέα», γίνεται δεκτή η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των υπολοίπων ενοίκων της πολυκατοικίας και απαγορεύεται η χρήση διαμερίσματος για airbnb σε πολυκατοικία στο Ναύπλιο. Παράλληλα η ιδιοκτήτρια που μισθώνει το σπίτι της μέσω της δημοφιλούς διαδικτυακής πλατφόρμας καλείται να μην επαναλάβει στο μέλλον την επαγγελματική χρήση του ακινήτου. Μάλιστα εάν δεν συμμορφωθεί, απειλείται με προσωπική κράτηση ενός μηνός και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση!
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η δικαστική απόφαση μπορεί να αποτελέσει βάση για την επίλυση παρόμοιων δικαστικών διενέξεων, καθώς στο σκεπτικό της δεν γίνεται μόνο αναφορά στην παραβίαση των διατάξεων του κανονισμού της πολυκατοικίας που απαγόρευε τη χρήση των οριζόντιων ιδιοκτησιών ως τουριστικών καταλυμάτων, αλλά κάνει εκτενή αναφορά στις οχλήσεις που προκαλούνται στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες από τέτοιου είδους βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Και άλλες αποφάσεις σε Αθήνα και Χαλκιδική
Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μια υπόθεση για βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου μέσα από τη πλατφόρμα AirBnb ακολουθεί τη δικαστική οδό. Η αρχή έγινε τον Δεκέμβριο του 2018, όταν εκδικάστηκε η πρώτη αγωγή εναντίον ενός ιδιοκτήτη στην Αθήνα, με την ενάγουσα να επικαλείται τον κανονισμό της πολυκατοικίας, ο οποίος ανέφερε ότι “έκαστος ιδιοκτήτης διηρημένης ιδιοκτησίας εν τη οικοδομή, έχει απόλυτον δικαίωμα κυριότητος και πάσας τας εκ της κυριότητος εξουσίας και δη ενδεικτικώς, χρήσεως, εκμεταλλεύσεως, υποθηκεύσεως και εν γένει εκποιήσεως της διηρημένης ιδιοκτησίας του υπό τον όρον όπως μη παρενοχλούνται τα συνολικά και κατ’ ιδίαν δικαιώματα των λοιπών ιδιοκτητών και μη τίθενται εν κινδύνω η ασφάλεια, η στερεότης, η ευπρέπεια και υγιεινή του κτιρίου και των εν αυτή κατοικούντων…”.
Επίσης, τον Απρίλιο του 2019 με απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απαγόρευσε τη βραχυχρόνια μίσθωση εξοχικής κατοικίας (βίλας) στη Χαλκιδική το οποίο βρισκόταν σε συγκρότημα κατοικιών. Η ιδιοκτήτρια της βίλας καλούνταν να μην επαναλάβει την επαγγελματική χρήση της ιδιοκτησίας της ως τουριστικού καταλύματος και να περιοριστεί στη χρήση της ως κατοικίας, απειλώντας την μάλιστα με χρηματική ποινή 1.000 ευρώ για κάθε παραβίαση της απόφασης. Παράλληλα, την υποχρέωσε να καταβάλει 4.400 ευρώ στα κοινόχρηστα για τις παραβιάσεις του κανονισμού και των όρων της σύστασης του οικιστικού συγκροτήματος. Μάλιστα εκείνο το δικαστήριο διέταξε ακόμα και την τοποθέτηση κλειδαριάς ασφαλείας στον πίνακα ελέγχου της πισίνας!