Βουλή: Με 158 «ναι» εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2020

Τον Προϋπολογισμό του 2020 ενέκρινε το βράδυ της Τετάρτης (18/12) το ελληνικό κοινοβούλιο, μετά από ονομαστική ψηφοφορία.

Ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε με 158 «ναι» και 139 «όχι» σε σύνολο 297 ψηφισάντων, ενώ 250 βουλευτές ενέκριναν τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το 2020.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε μείωση του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του έτους: «Δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Διότι πρέπει να πληρώνουν και τα ακριβά ακίνητα στη Μύκονο και αλλού», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «δύο είναι τα χαρακτηριστικά του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020: Πρώτον, συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη. Και αυτό το υπηρετεί διορθώνοντας παλαιότερες αδικίες. Αλλά κι ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές.Στόχος μας είναι από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, να περάσουμε στην απέναντι όχθη: Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας «απάτη» τη στήριξη της μεσαίας τάξης, τις υποσχέσεις για ανάπτυξη και το κοινωνικό μέρισμα, ενώ η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «οι όρκοι της ΝΔ για την στήριξη της μεσαίας τάξης καταπατήθηκαν από το πρώτο εξάμηνο».