Μετρό Θεσσαλονίκης: Απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό «Βενιζέλου» αποφάσισε το ΚΑΣ

Την απόσπαση των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στον σταθμό «Βενιζέλου» του μετρό της Θεσσαλονίκης αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) στη μαραθώνια συνεδρίασή του που κράτησε περίπου 14 ώρες!

Συγκεκριμένα το ΚΑΣ ενέκρινε νωρίς το πρωί της Πέμπτης την πρόταση της «Αττικό Μετρό» για κατασκευή του σταθμού με τη μέθοδο της προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων η οποία προκαλεί και σήμερα αντιδράσεις από φορείς, πολίτες και αρχαιολόγους ωστόσο θεωρείται από την εταιρεία ως ασφαλέστερη λύση για τις αρχαιότητες και τους επισκέπτες του σταθμού.

Σύμφωνα με τη μελέτη της «Αττικό Μετρό» -η οποία παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του ΚΑΣ- προβλέπεται η επανατοποθέτηση του 92% των αρχαιοτήτων στη φυσική τους θέση, ενώ ο σταθμός θα έχει δύο εισόδους – εξόδους, που θα δίνουν πρόσβαση σε δύο χώρους έκθεσης των αρχαιοτήτων. Το κόστος της λύσης που επιλέχθηκε υπολογίζεται σε 70,6 εκατ. ευρώ, ενώ ο σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει το 2023. Σύμφωνα με την «Αττικό Μετρό» η κατασκευή του σταθμού με την παραμονή των αρχαιοτήτων, την οποία η εταιρεία απορρίπτει λόγω κατασκευαστικών επισφαλειών, ανεβάζει το κόστος στα 124,5 εκατ. ευρώ και μεταθέτει τον χρόνο ολοκλήρωσης το 2026.

Την ακύρωση της απόφασης του ΚΑΣ αναμένεται να ζητήσει η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπως έχει ήδη προαναγγελθεί επιμένοντας στην υφιστάμενη λύση που προβλέπει διατήρηση κατά χώραν των αρχαιοτήτων».