Τι ζητούν τα άτομα με αναπηρία από τον πρωθυπουργό και τον υπ. Εργασίας ενόψει του νέου ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού

Ενόψει της επικείμενης κατάθεσης νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, η ΕΣΑμεΑ (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία) κατέθεσε το πλαίσιο των αιτημάτων της για την εφαρμογή ενός δίκαιου ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο μέσω της διατήρησης ή και ενίσχυσης του εισοδήματος των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, θα συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και στη διαφύλαξη της αξιοπρέπειάς τους.

Πρόκειται για θέμα που -όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση- «καίει» εκατοντάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, που έχουν υποστεί σωρεία αδικιών εδώ και πολλά χρόνια, έχουν ταλαιπωρηθεί, έχουν πικραθεί, έχουν ζήσει μέσα στην απόλυτη φτώχεια. Το Ασφαλιστικό βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της ΕΣΑμεΑ, η οποία δημοσιεύει σήμερα το επικαιροποιημένο διεκδικητικό της πλαίσιο και καλεί όλες τις Οργανώσεις μέλη της, όλα τα Σωματεία της και κάθε πολίτη με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και τα μέλη των οικογενειών τους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, καθώς το Ασφαλιστικό ανοίγει πάλι με τη νέα χρονιά.

Συγκεκριμένα διεκδικεί:
– Θέσπιση μόνιμου μηχανισμού στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων με αναπηρία και πρόβλεψη κατώτατου ορίου σύνταξης για τους δικαιούχους αναπηρικής σύνταξης είτε λόγω αναπηρίας είτε λόγω γήρατος.

– Ολόκληρη η Εθνική Σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας. Η σύνταξη δεν είναι επίδομα αναπηρίας, για να δίνεται με βάση τη βαρύτητα αναπηρίας.

– Πλήρης αποσύνδεση της αναπηρικής σύνταξης από το επίδομα του ΟΠΕΚΑ. Επιπρόσθετα, να μην γίνεται διακοπή του επιδόματος στα ανασφάλιστα ή έμμεσα ασφαλισμένα τέκνα, στα οποία χορηγείται το επίδομα βαριάς αναπηρίας, όταν σε περίπτωση θανάτου των γονέων τους, τους χορηγηθεί σύνταξη μεγαλύτερη από το ποσό του προνοιακού επιδόματος.

– Κατάργηση των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ των ατόμων με αναπηρία.

– Επαναφορά ευνοϊκών ρυθμίσεων οι οποίες αφορούν στη συνταξιοδότηση των γονέων/ συζύγων/ αδελφών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία.

– Παιδιά ορφανά και από τους δύο γονείς, που πάσχουν από νοητική αναπηρία ή αυτισμό ή σύνδρομο down, ή από πολλαπλές βαριές αναπηρίες, ή από βαριά κινητική αναπηρία, ή από χρόνιες ψυχικές διαταραχές που επιφέρουν μόνιμο ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, να δικαιούνται το σύνολο του ποσού της σύνταξης που ελάμβανε ο θανών γονέας.

– Αποκατάσταση των αδικιών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι αναπηρίας και γήρατος του ιδιωτικού τομέα με την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων του 2ου μνημονίου, καθώς επίσης και αποκατάσταση των αδικιών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι γήρατος γονείς ατόμων με βαριές αναπηρίες του ιδιωτικού τομέα.

– Οι κατηγορίες αναπηρίας που συνταξιοδοτούνται είτε σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.612/1977 (ιδιωτικός τομέας) είτε με τις διατάξεις του π.δ. 169/2007 (δημόσιος τομέας) πρέπει να είναι ίδιες.

– Τροποποίηση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης με προϋπάρχουσα αναπηρία.

Αναλυτικά όλες οι προτάσεις και την επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας στο link:
https://www.esamea.gr/our-actions/yeka/4487-katathesi-asfalistikon-kai-syntaxiodotikon-protaseon-tis-e-s-a-mea-poy-aforoyn-sta-atoma-me-anapiria-me-xronies-pathiseis-kai-stis-oikogeneies-toys