Β. Κικίλιας: Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε παιδιά έως 4 ετών και… υπενθύμιση με SMS για προληπτικές εξετάσεις!

Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο, όπως σημειώνει ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» θα περιλαμβάνει πολλές τομές, μεταξύ των οποίων η ενιαία δράση όλων των υπηρεσιών υγείας. Για πρώτη φορά, όπως εξηγεί ο κ. Κικίλιας, όλες οι δομές θα λειτουργούν υπό την «ομπρέλα» του υπουργείου Υγείας, το οποίο και θα δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές. Αυτό σημαίνει πως υποχρεωτικά όλες οι υπηρεσίες υγείας των δήμων και των περιφερειών, αλλά και οι υγειονομικοί υπάλληλοι, θα πρέπει να συντονίζονται µε τις δράσεις πρόληψης που θα πραγματοποιεί το υπουργείο Υγείας, ώστε να υπάρχει κοινός στόχος.

«Όλες οι δράσεις πρόληψης θα είναι, πλέον, διατομεακές. Θα πρέπει να διασυνδεθούν οι υπηρεσίες υγείας των δήμων και των περιφερειών µε αυτές του ΕΟΔΥ αλλά και του ΕΣΥ, ώστε να υπάρχουν κοινά προγράμματα πρόληψης σε όλα τα επίπεδα. Άλλωστε, μετά τη χαρτογράφηση των κινδύνων σε όλη τη χώρα, θα συντάξουμε ένα εθνικό σχέδιο δράσης, το οποίο και θα εφαρμόσουµε παντού. Στα σχολεία, στις γειτονιές, στους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών. Έχουμε ήδη σχεδιάσει ειδικές δράσεις για την πρόληψη των μεταδιδόμενων νοσημάτων, των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, αλλά, μεταξύ άλλων, και για τους εμβολιασμούς, τα οποία και θα προωθήσουµε µε τους πιο σύγχρονους τρόπους – ακόμη και μέσα από το Διαδίκτυο. Ενδεικτικά να σας πω σχετικά µε την πρόληψη ότι εισάγουμε ένα νέο μέτρο, αυτό του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έως την ηλικία των 4 ετών µε εκείνα τα εµβόλια τα οποία η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα κρίνει ότι πρέπει να εμβολιάζονται», υπογραμμίζει στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Κικίλιας μίλησε για όλες τις αλλαγές που θα προωθήσει µε το νέο του νομοσχέδιο. Όπως είπε ακόμη και μήνυμα στο κινητό µας θα στέλνει το υπουργείο Υγείας ώστε να µας ενημερώνει για όλες τις απαραίτητες δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, προκειμένου να προστατευθούμε από σοβαρά νοσήματα. Στο πλαίσιο αυτό ανασυγκροτείται όλο το σύστημα της Δηµόσιας Υγείας, κάτι που επί της ουσίας δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα.

Πηγή: ethnos.gr