Θεσ/νίκη: Εξαρθρώθηκε σπείρα που «χτυπούσε» εταιρίες και ΕΛΤΑ και έκλεβε ΙΧ- Χτες λήστεψαν εταιρία στη Νεοχωρούδα

Συμμορία ληστών που «χτυπούσε» εταιρίες και ΕΛΤΑ της Θεσσαλονίκης και… δραστηριοποιούνταν στην κλοπή οχημάτων εξαρθρώθηκε από την ΕΛΑΣ. Οι δράστες χρησιμοποιούσαν οπλισμό και μάσκες αμφίεσης ή κουκούλες για να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, ενώ στους τόπους τέλεσης των ληστειών μετέβαιναν με κλεμμένα οχήματα στα οποία τοποθετούσαν πλαστές πινακίδες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η άμεση κινητοποίηση και η ενδελεχής έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης ληστείας σε εταιρεία, οδήγησαν στην εξάρθρωση συμμορίας και τη σύλληψη των μελών της που ενέχονται σε δύο ακόμη περιπτώσεις ληστειών και τριών κλοπών οχημάτων.

Πρόκειται για δύο ημεδαπούς ηλικίας 37 και 43 ετών σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της «Συμμορίας», «ληστείας», «διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής», «Πλαστογραφίας», «Αντίστασης», παράβασης του Νόμου «Περί όπλων», «Απόπειρας ανθρωποκτονίας», παράβασης Νομοθεσίας περί «Ρυθμίσεων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μεταφορών, δημοσίων έργων» και παράβασης του Νόμου «Περί εξαρτησιογόνων ουσιών».

Όπως προέκυψε από την προανάκριση, οι συλληφθέντες συνέστησαν συμμορία τουλάχιστον από τα τέλη Ιουνίου 2019 προκειμένου να προβαίνουν στην τέλεση ληστειών και κλοπών οχημάτων με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Στο πλαίσιο της παράνομης δράσης τους τα μέλη της συμμορίας χρησιμοποιούσαν οπλισμό (καλάσνικοφ, πιστόλια κατά περίπτωση) για τη διάπραξη των ληστειών, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους είτε με ολοπρόσωπες μάσκες (αμφίεσης ηλικιωμένων), είτε με κουκούλες τύπου full face. Επιπλέον, για τη μετάβασή τους στους τόπους τέλεσης των ληστειών χρησιμοποιούσαν οχήματα που είχαν αφαιρέσει σε προγενέστερο χρόνο, τοποθετώντας πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.

Ένοπλη ληστεία στη Νεοχωρούδα

Αναλυτικότερα, πρωινές ώρες χθες (24-12-2019), οι παραπάνω προσέγγισαν εταιρεία ανακύκλωσης μεταλλικών αντικειμένων στη Νεοχωρούδα, όπου ο 37χρονος αφαίρεσε με την απειλή πιστολιού εισπράξεις της επιχείρησης ύψους 13.000 ευρώ και στη συνέχεια πυροβόλησε δύο φορές εκφοβιστικά στον αέρα, ενώ ο 43χρονος πυροβόλησε μία φορά προς την κατεύθυνση του άλλου υπαλλήλου χωρίς να προκύψει τραυματισμός.

Έπειτα από άμεσες ενέργειες αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, τα μέλη της συμμορίας εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν λίγες ώρες αργότερα στην περιοχή της Σταυρούπολης, ενώ κατά την ακινητοποίησή τους προέβαλαν σθεναρή αντίσταση.

Ληστείες σε Ωραιόκαστρο και ΕΛΤΑ

Από την περαιτέρω αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι συλληφθέντες τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο του 2019 έχοντας καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπων και φέροντας οπλισμό μετέβησαν σε εταιρεία ψιλικών στην περιοχή του Ωραιοκάστρου και στα ΕΛ.ΤΑ. Λαγκαδά αντίστοιχα, όπου στην πρώτη περίπτωση απείλησαν τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης χωρίς να αφαιρέσουν οτιδήποτε, ενώ στη δεύτερη περίπτωση απείλησαν τους εργαζόμενους και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 2.500 ευρώ περίπου από το ταμείο και κοσμήματα υπαλλήλων.

Κλοπές ΙΧ σε Πυλαία, Λαγκαδά και Καλλικράτεια

Επιπλέον προέκυψε ότι οι συλληφθέντες κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου – Νοεμβρίου 2019 αφαίρεσαν τρία Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα από τις περιοχές της Πυλαίας, του Λαγκαδά και της Ν. Καλλικράτειας Χαλκιδικής, τα οποία χρησιμοποίησαν ως μέσα μετάβασης στους τόπους των ληστειών.

Έπειτα από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε σπίτια, αποθήκες και στην κατοχή των συλληφθέντων:

Το συνολικό χρηματικό ποσό των 1.355 ευρώ,
(1) μικροδέμα κάνναβης,
(1) συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης ( taser ),
(1) κυνηγετικό όπλο,
(1) κινητό τηλέφωνο,
(1) εμφανώς πλαστή πινακίδα κυκλοφορίας,
(2) κουκούλες τύπου full face,
(2) φορητοί πομποδέκτες συντονισμένοι σε συχνότητα της Αστυνομίας,
(3) ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές,
(1) αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν κατά τη σύλληψή τους,
ενώ σημειώνεται ότι τα παραπάνω κλεμμένα οχήματα εντοπίστηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τη διακρίβωση τυχόν εμπλοκής τους σε άλλες παρόμοια αδικήματα.