Την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη ανακοίνωσε ο Ερντογάν

H Τουρκία θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, από τη στιγμή που το ζήτησε η βορειοαφρικανική χώρα. Αυτό δήλωσε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γνωστοποιώντας παράλληλα ότι τον Ιανουάριο θα παρουσιάσει στο τουρκικό κοινοβούλιο το σχέδιό του για την ανάπτυξη των στρατευμάτων στη Λιβύη.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Ερντογάν επισκέφθηκε χτες την Τυνησία για να συζητήσει τη συνεργασία για πιθανή κατάπαυση του πυρός στη γειτονική Λιβύη, ενώ σε σημερινή ομιλία του στην Άγκυρα ανέφερε ότι η Τουρκία και η Τυνησία συμφώνησαν να στηρίξουν τη «διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ».

Παράλληλα, σύμφωνα με την Daily Sabah ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε όσες χώρες στηρίζουν τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. «Στηρίζουν έναν πολεμοχαρή, ενώ εμείς στηρίζουμε τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας και αποδεχόμαστε την πρόσκλησή της να στείλουμε στρατεύματα», δήλωσε ο Ερντογάν τονίζοντας πως «η Λιβύη είναι ο γείτονάς μας από τη θάλασσα, έχουμε πολύπλευρες σχέσεις». Και συνέχισε: «Παρακολουθούμε στενά το τι συμβαίνει στον αδελφό λαό της Λιβύης. Δεν έχει σημασία τι κάνουν οι άλλοι, έχουμε υπογράψει (σ.σ.: εννοώντας τη συμφωνία με τη Λιβύη). Στόχος μας δεν είναι να χτυπήσουμε τα δικαιώματα άλλων στη Μεσόγειο, αλλά να αποφύγουμε να χτυπήσουν τα δικά ας δικαιώματα. “Θα στείλετε στρατεύματα στη Λιβύη;”, με ρωτούν, και τους απαντώ ότι πηγαίνουμε εκεί που μας καλούν. Τώρα που υπάρχει πρόσκληση, θα την αποδεχθούμε. Θα παράσχουμε κάθε είδους υποστήριξη στην κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία αγωνίζεται ενάντια στο πραξικόπημα που υποστηρίζεται από διάφορες ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες. Αυτοί βοηθούν έναν πολεμοχαρή στρατηγό, εμείς ανταποκρινόμαστε στην πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης».