Ν. Μηταράκης: Το 2020 θα φέρει αυξήσεις συντάξεων, μείωση εισφορών και αύξηση του καθαρού εισοδήματος

«Το 2020 θα είναι μια πολύ καλύτερη χρονιά για τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς και τους ελευθέρους επαγγελματίες, επισήμανε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης μιλώντας σήμερα (28/12) στην τηλεόραση του Σκάι και στην εκπομπή «Καλημέρα» του Γιώργου Αυτιά. Επίσης εξήγησε τους τέσσερις λόγους για τους οποίους θα υπάρξει αύξηση των εισοδημάτων τους από το νέο έτος.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων η αύξηση των εισοδημάτων σε συνταξιούχους, μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες θα προέλθει από «την μείωση φόρων, την αύξηση του καθαρού μισθού μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών τον Ιούλιο του 2020, από την μείωση της έκτακτης εισφοράς, και από την αύξηση των νέων κατώτατων μισθών».

Όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης, για τους συνταξιούχους το νέο ασφαλιστικό προβλέπει αυξήσεις συντάξεων για όσους έχουν πάνω από 30 με 35 χρόνια δουλειάς, κατάργηση του πλαφόν των 1.300 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης και την δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης των συνταξιούχων. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «συνολικά ο προϋπολογισμός του 2020 επενδύει 1 δις ευρώ επιπλέον στους συνταξιούχους και δείχνει έμπρακτα το κοινωνικό πρόσωπο της ΝΔ». Παράλληλα, τόνισε ο κ. Μηταράκης, «ξεκινάμε μέσα στο 2020 την μείωση των εισφορών κατά 25% για τους μισθωτούς κλείνουμε την ψαλίδα μεταξύ του πολύ υψηλού εργατικού κόστους που έχει η Ελλάδα και των χαμηλών μισθών που εισπράττουν οι μισθωτοί και προχωράμε για τους ελεύθερους επαγγελματίες στη δημιουργία ενός φιλελεύθερου συστήματος επιλογής εισφορών στο οποίο ο κάθε αυτοαπασχολούμενος ανεξαρτήτως των ετών που έχει στο επάγγελμα και του εισοδήματος του θα μπορεί να επιλέγει το ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς που ταιριάζει και στο βιοτικό του επίπεδο που έχει σήμερα αλλά και στη σύνταξη που θέλει να πάρει».

Στη συνέχεια ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «στις 10.000 ευρώ εισοδήματος δίνουμε επιστροφή 1.300 ευρώ και η αύξηση των ετήσιων εισφορών σε ετήσιο επίπεδο θα είναι περίπου 300 ευρώ. Άρα ο ελεύθερος επαγγελματίας θα έχει ένα κέρδος 1.000 ευρώ το χρόνο και παράλληλα διασφαλίζει μεγαλύτερη σύνταξη. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με την πολιτική του ΣΥΡΖΑ».

Τέλειωσε η περίοδος των μειώσεων στις συντάξεις

Όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης, ο Πρωθυπουργός μίλησε για έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης των συνταξιούχων ώστε να μην εξαρτώνται κάθε χρόνο από το εάν θα υπάρχει πλεόνασμα. Θα ξέρουν πλέον ότι οι συντάξεις θα αναπροσαρμοστούν, θα ξεφύγουμε από τα χρόνια της κρίσης και θα μπούμε σε πιο δίκαιες συντάξεις με χαμηλότερες εισφορές. Μάλιστα, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι το 2019 η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Όπως τόνισε «Αυξήσαμε το κοινωνικό μέρισμα στα 215 εκατ. ευρώ. Αυτό αγγίζει 1 εκατ. συμπολίτες μας, ενώ καταργήσαμε και το ηλικιακό όριο για τα ΑμΕΑ. Επίσης, το επίδομα θέρμανσης αυξάνεται μέχρι και 52% και αυτά τα χρήματα τα δίνουμε τώρα, μέσα στον χειμώνα. Όχι το καλοκαίρι».

Για τον κατώτατο μισθό

Αναφερόμενος στο θέμα των διαβουλεύσεων για το νέο κατώτατο μισθό, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι «Τον Φεβρουάριο θα αρχίσει η διαδικασία για την διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού. Θα γίνει η μελέτη που προβλέπεται, οι κοινωνικοί εταίροι θα πουν τις απόψεις τους με τεκμηριωμένο και επιστημονικό τρόπο για το ύψους του κατώτατου μισθού. Άρα, θα ξεκινήσει η διαδικασία όπως προβλέπει ο νόμος και από κει και πέρα θα δούμε τα συμπεράσματα των κοινωνικών εταίρων». Στο θέμα της διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού ο κ. Μηταράκης επεσήμανε τα εξής: «Κανείς δεν μπορεί να βάλει βέτο στην κυβέρνηση. Κάθε κοινωνικός εταίρος μπορεί να έχει την άποψη του στο θέμα του κατώτατου μισθού, αλλά η κυβέρνηση νομοθετεί και καθορίζει και ο κατώτατος μισθός είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».

Για την Τουρκική προκλητικότητα

Αναφερόμενος στην Τουρκική προκλητικότητα και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ο κ. Μηταράκης επεσήμανε: «Θέλω να επισημάνω τρία σημεία. Πρώτον, είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο Διεθνές Δίκαιο. Δεύτερο έχουμε μια πολύ ισχυρή στρατηγική θέση η οποία επιβεβαιώνεται τις τελευταίες ημέρες από όλες τις διεθνείς επαφές της χώρας και τρίτον είμαστε απόλυτα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε πρόκληση. Και στα νησιά και σε όλη την χώρα. Η διεθνής κοινότητα έχει κινητοποιηθεί, η Ελλάδα έχει εκφράσει την θέση της και το Διεθνές Δίκαιο είναι όντως με το μέρος μας και σας επισημαίνω ότι οι πρωτοβουλίες που παίρνει η χώρα μας για τον αγωγό «East Med» είναι μια σημαντική εξέλιξη που τονίζουν την γεωπολιτική θέση της χώρας μας»