Ν. Μηταράκης: Το 2020 θα δοθούν μόνιμες και σταθερές αυξήσεις στις συντάξεις, καθώς και τα αναδρομικά

«Οι συνταξιούχοι μέσα στο 2020 θα δουν για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια μόνιμες και σταθερές αυξήσεις στις συντάξεις τους». Αυτό τόνισε σήμερα ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και στην εκπομπή “Ώρα Ελλάδος 07:00” του Γιάννη Σαραντάκου. Όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση στην Βουλή τον Ιανουάριο και «θα αντιμετωπίσει τις ιδεοληψίες του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος κατέρρευσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτό το νομοσχέδιο θα φέρει αυξήσεις στις κύριες συντάξεις, θα άρει το πλαφόν στο άθροισμα κύριων και επικουρικών πάνω από τα 1.300 ευρώ, θα μειώσεις τις εισφορές των μισθωτών και θα καθιερώσει ένα σύστημα ελεύθερων εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες».

Αύξηση εισοδήματος μισθωτών – μείωση εργατικού κόστους

Όμως, εκτός από στους συνταξιούχους, αυξήσεις στο εισόδημα τους θα δουν και οι εργαζόμενοι. Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «Οι μισθωτοί θα δουν από τον Ιούλιο του 2020 την έναρξη της μείωσης κατά 25% των ασφαλιστικών εισφορών. Η αρχή θα γίνει με μείωση κατά 0,9% . Έτσι, οι μεν εργαζόμενοι θα δουν αύξηση του καθαρού τους μισθού, λόγω της μείωσης των κρατήσεων υπέρ του ΕΦΚΑ και οι εργοδότες θα δουν μείωση των δικών τους εισφορών από τα συνεισπραττόμενα, άρα το όφελος τους θα προέλθει από την μείωση του το κόστους εργασίας.»

Η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού

Όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης, «Ο νόμος για τον κατώτατο μισθό που είχε θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, επί Γιάννη Βρούτση ως Υπουργού Εργασίας και τότε, προβλέπει ότι μια φορά τον χρόνο οι κοινωνικοί εταίροι προτείνουν προς το Υπουργείο Εργασίας για το ύψος του κατώτατου μισθού, όχι με πολιτικά κριτήρια αλλά με οικονομικά κριτήρια, στηριζόμενοι σε μελέτες και λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός είπε προεκλογικά ότι μεσοπρόθεσμα πρέπει ο κατώτατος μισθός να αυξάνεται σε ποσοστό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ». «Όσο η Ελληνική οικονομία ισχυροποιείται» δήλωσε με έμφαση ο κ. Μηταράκης, «αυτό θα είναι θετικό και για τους εργαζόμενους αλλά και για τους ανέργους που θα βλέπουν μέσα από την αύξηση των θέσεων εργασίας τη δυνατότητα να βρουν αξιοπρεπή απασχόληση».

Τα αναδρομικά των συντάξεων

Αναφερόμενος στο μείζον θέμα των αναδρομικών των συντάξεων με βάση και τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δήλωσε τα εξής: «Οι συνταξιούχοι θα δουν τα αναδρομικά ποσά των συντάξεων με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ από τις 4 Οκτωβρίου του 2019. Συνεπώς θα γίνουν όπου χρειάζεται και όλες οι υπόλοιπες διορθώσεις. Αυτό θα γίνει στις αρχές του 2020».