ΑΑΔΕ: Στα 105,4 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία

Στα 105,4 δισ. ευρώ ανήλθαν τον Νοέμβριο του 2019 τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων προς την Εφορία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων). Από αυτά τα 20 δισ. ευρώ θεωρούνται πλέον ανεπίδεκτα είσπραξης, ενώ ποσό της τάξης των 6,5 δισ. ευρώ είναι σε κάποιου είδους ρύθμιση. Αποτέλεσμα, το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο να ανέρχεται σε 85,7 δισ. ευρώ.

Αυξημένος κατά 0,8% σε σχέση με τον Οκτώβριο είναι ο αριθμός των οφειλετών: Τον Νοέμβριο έφτασε τα 4,239 εκατομμύρια έναντι 4.200.472 τον προηγούμενο μήνα.

Απ’ όσους χρωστούν προς το δημόσιο, συνολικά 1,244 εκατομμύρια φορολογούμενοι βίωσαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης το 2019, ενώ άλλοι 1,821 εκατ. φορολογούμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν στην ίδια θέση.

Τα νέα ληξιπρόθεσμα
Στο 11μηνο, το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος (σ.σ. δημιουργήθηκε εντός της χρονιάς) έφτασε τα 6,953 εκατ. ευρώ, ποσό σημαντικά μειωμένο έναντι του 11μήνου του 2018, οπότε ήταν 9,690 εκατ. (μείωση 28,25%). Για τον μήνα αναφοράς (Νοέμβριος), το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 737 εκατ., ενώ την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 857 εκατ. (κάμψη κατά 14%).

Σε ό,τι αφορά το συνολικό «νέο ληξιπρόθεσμο» που προστέθηκε στα βιβλία, εξαιρουμένων των μη φορολογικών κατηγοριών, αυτό διαμορφώθηκε στα στα 6,467 εκατ. ενώ την ίδια περίοδο το 2018 έφτασε τα 7,938 εκατ. (μείωση κατά 18,5%).

Σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις έναντι νέου ληξιπροθέσμου για τον Νοέμβριο (εξαιρουμένων των μη φορολογικών κατηγοριών), έφτασαν τα 336 εκατ. (έναντι 326 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018). Συνολικά, με ρυθμίσεις και κατασχέσεις, η ΑΑΔΕ κατάφερε να βάλει στα ταμεία του κράτους συνολικά 2,118 δισεκατομμύρια ευρώ.