Θεσ/νίκη: Χωρίς τέλος οι απάτες με το πρόσχημα χειρουργικής επέμβασης συγγενικού προσώπου- Στο «φως» άλλες 7 περιπτώσεις

Στην εξιχνίαση περιπτώσεων απάτης σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών και στην ταυτοποίηση των στοιχείων μιας αλλοδαπής δράστιδος οδήγησε η συστηματική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για 44χρονη γυναίκα, μέλος εγκληματικής οργάνωσης, σε βάρος της οποίας, αλλά και συνεργών της, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες, τουλάχιστον κατά το χρονικό διάστημα από τα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου 2019, «συγκρότησαν επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την εξαπάτηση πολιτών και την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, «η δράση τους εντοπίζεται στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης όπου κατάφεραν να εξαπατήσουν επτά άτομα και αποπειράθηκαν να αποσπάσουν χρήματα από τρία ακόμη, με το πρόσχημα ανάγκης άμεσης χειρουργικής επέμβασης συγγενικών τους προσώπων συνεπεία τροχαίου ατυχήματος.

Χαρακτηριστικά της μεθοδολογίας τους ήταν:

-η επιλογή κυρίως ηλικιωμένων ατόμων ως θύματα
-οι αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις στις οικίες τους και
-η παρουσίασή τους, κατά περίπτωση, ως γιατροί ή τραυματισμένα συγγενικά πρόσωπα των παθόντων που εκλιπαρούσαν για βοήθεια».

Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να αποσπάσουν συνολικά -σύμφωνα με δηλώσεις των παθόντων- 56.400 ευρώ και κοσμήματα η αξία των οποίων ξεπερνάει τις 180.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Παύλου Μελά, στα τέλη Σεπτεμβρίου 2019 είχαν συλλάβει την 44χρονη γυναίκα για απόπειρα απάτης σε βάρος 69χρονης γυναίκας στην περιοχή της Πολίχνης.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.