Παγκόσμια ανησυχία για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή μετά τo θάνατο Σουλεϊμανί

Για επικίνδυνη κλιμάκωση που αυξάνει τις πιθανότητες μιας ευρύτερης σύρραξης στη Μέση Ανατολή κάνουν λόγο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς και πολιτικοί αναλυτές μετά το θάνατο του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί στη διάρκεια της αμερικανικής επίθεσης στη Βαγδάτη με εντολή του Ντόναλντ Τραμπ. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ χαρακτήριζαν τον Σουλεϊμανί εγκέφαλο τρομοκρατικών επιθέσεων κατά Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ και συμφερόντων των ΗΠΑ ανά την υφήλιο.

«Ο πρόεδρος Τραμπ μόλις πέταξε δυναμίτη σε μια μπαρουταποθήκη. Ίσως βρισκόμαστε ενόψει μιας μεγάλης σύρραξης στη Μέση Ανατολή», σχολίασε στο Twitter ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο θάνατος του Σουλεϊμανί πιθανότατα θα έχει βαθιές επιπτώσεις και στο Ιράκ και σε άλλες χώρες της περιοχής όπου το Ιράν διαθέτει πανίσχυρους πολιτικούς συμμάχους που δρουν κατ’ εντολή του.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι καταδίκασε τη «δολοφονία» του Σουλεϊμανί, καθώς και του ιρακινού διοικητή πολιτοφυλακής Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις στη διάρκεια της αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής που πραγματοποιήθηκε στη Βαγδάτη κάνοντας λόγο για πράξη επίθεσης εναντίον του Ιράκ και παραβίαση της κυριαρχίας του, η οποία «θα πυροδοτήσει έναν καταστροφικό πόλεμο στο Ιράκ, την περιοχή και τον κόσμο».

Ανησυχία για τις εξελίξεις εξέφρασε και το Πεκίνο με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να επισημαίνει ότι η Κίνα είναι σταθερά αντίθετη στη χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις και να καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές -και κυρίως τις ΗΠΑ – να παραμείνουν ψύχραιμες και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.