Κ. Πιερρακάκης: Εντός διετίας ο ενιαίος αριθμός που θα αντικαταστήσει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ

Με το χρονοδιάγραμμα της έκδοσης των νέων ταυτοτήτων ταυτίζεται το χρονοδιάγραμμα της μετάβασης στον ενιαίο αριθμό για τους πολίτες ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ. Αυτό επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε σημερινή συνέντευξη του στην εφημερίδα «Real News» ανακοινώνοντας παράλληλα πως προβλέπεται η ενσωμάτωση της ψηφιακής υπογραφής για όλους τους πολίτες.

Η αναγραφή του ενιαίου αριθμού στις νέες ταυτότητες θα αποτελέσει, σύμφωνα με τον κ. Περρακάκη, τον αριθμό τον οποίο οι πολίτες θα χρησιμοποιούν εφεξής ως αριθμό ταυτοποίησης απέναντι στο κράτος. Όπως εξήγησε «η απουσία ενός κοινού αριθμού δημιουργεί το εξής πρόβλημα: όταν οι πολίτες χρησιμοποιούν πολλούς αριθμούς, είναι σαν να έχουν πολλά “πρόσωπα” απέναντι στο κράτος, κάτι που δυσχεραίνει ιδιαίτερα την άμεση και ασφαλή ταυτοποίησή τους αλλά και την παροχή υπηρεσιών».

Ο σχετικός διαγωνισμός για το έργο έχει ξεκινήσει από τις 20 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους. Η έκδοση των νέων ταυτοτήτων και η μετάβαση στον ενιαίο αριθμό θα «τρέξουν» παράλληλα και προσδιορίζεται η ολοκλήρωσή τους σε περίπου μία διετία από σήμερα.

Ο υπουργός υπογράμμισε  ακόμη πως «είναι αδιαπραγμάτευτο ότι τα ΚΕΠ θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους» και μάλιστα «σκοπεύουμε να ενισχύσουμε την αποστολή και το ρόλο τους».

Τέλος, αναφέρθηκε στην επιμονή της κυβέρνηση για διασυνδέσεις συστημάτων και απλοποιήσεις γραφειοκρατικών διαδικασιών, όπου τα αποτελέσματα, όπως είπε, είναι ήδη ορατά. «Για παράδειγμα, από τον περασμένο μήνα δεν χρειάζεται να επισκεφθεί ένας πολίτης την εφορία για να δηλώσει ένα γάμο ή ένα διαζύγιο, καθώς τα συστήματα ενημερώνονται αυτόματα. Κάθε μήνα θα προστίθενται τέτοιου τύπου “απλοποιήσεις”», σημείωσε.