Από Δευτέρα οι εκπτώσεις -Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 19/1

Τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου αρχίζουν οι χειμερινές εκπτώσεις οι οποίες θα λήξουν το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020, ενώ τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή της εκπτωτικής περιόδου, δηλαδή την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020. Στη Θεσσαλονίκη, το προτεινόμενο από τον τοπικό Εμπορικό Σύλλογο (ΕΣΘ) ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων για τη συγκεκριμένη Κυριακή είναι από τις 11 π.μ έως 6 μ.μ.

Με ανακοίνωσή του ο ΕΣΘ δίνει συμβουλές προς τα μέλη του σημειώνοντας τα εξής:

«Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους συναδέλφους, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους».