Κ. Μακεδονία: Υπηρεσίες στήριξης σε φτωχούς ηλικιωμένους από την Περιφέρεια

Περίπου 3.000 άτομα της τρίτης ηλικίας θα ωφεληθούν σε όλη την Κεντρική Μακεδονία μέσω του προγράμματος «Παροχή Υπηρεσιών Αυτόνομης Διαβίωσης και Ασφαλούς Γήρανσης των Ηλικιωμένων», που πρώτη στην Ελλάδα υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το έργο παρουσιάστηκε σήμερα στους Δημάρχους και σε εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και τον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας, Χρήστο Μήττα.

Στόχος του έργου είναι η δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας υποστήριξης ηλικιωμένων που χρήζουν κοινωνικής πρόνοιας και υποστήριξης, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους, να υποβοηθηθεί η μοναχική διαβίωσή τους και να επιτευχθεί η ασφαλής γήρανσή τους.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «ο πληθυσμός της χώρας μας γηράσκει, ενώ εκτός από την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης καταγράφεται και αύξηση του απόλυτου αριθμού των ατόμων της τρίτης ηλικίας. Όλοι μας έχουμε χρέος να είμαστε δίπλα σ’ αυτούς τους ανθρώπους και ιδιαίτερα σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως κινητικά, ψυχολογικά, υγείας, ακόμη και οικονομικά. Δεν μπορεί κανείς να αδιαφορεί και να στέκεται μακριά από τα προβλήματα των συμπολιτών μας. Γι’ αυτό είμαστε εδώ ώστε, σε συνεργασία με τους Δήμους και με τους φορείς, να υποστηρίξουμε μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα περίπου 3.000 συμπολίτες μας, που έχουν ανάγκη βοήθειας στην καθημερινότητά τους. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη στην Ελλάδα που υλοποιεί μια τόσο μεγάλη παρέμβαση για τα άτομα της τρίτης ηλικίας και θέλουμε να συμβάλλουν όλοι ώστε να είναι επιτυχής και να έχει συνέχεια».

Σε 24ωρη βάση

Όπως εξήγησε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου «ηλικιωμένοι σε κατάσταση ένδειας ή με χρόνιες παθήσεις με το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αποκτήσουν πρόσβαση σε καθημερινή βοήθεια, μέσα από την επικοινωνία με ένα κέντρο διαχείρισης που θα δημιουργήσουμε και θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, παρακολουθώντας τους ηλικιωμένους, παρέχοντας τηλεφωνική στήριξη, αλλά και ουσιαστική βοήθεια.

Οι ηλικιωμένοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ανά πάσα στιγμή, εφόσον έχουν ανάγκη, θα γνωρίζουν ότι κάποιος είναι δίπλα τους. Θα φροντίσουμε ώστε να επεμβαίνουν άμεσα οι αρμόδιοι σε περιπτώσεις ανάγκης, ενώ πιστεύω πως με την υλοποίηση του προγράμματος τα άτομα τρίτης ηλικίας θα πάψουν να είναι ή να αισθάνονται μόνα τους».

Σε ποιους απευθύνεται

Ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Χρήστος Μήττας περιέγραψε το πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι «η δράση αφορά κυρίως άτομα που ζουν μόνα ή και χρόνια πάσχοντες από κατάθλιψη, αστάθεια, κινητικά προβλήματα, διαβήτη, Alzheimer, καρδιολογικά προβλήματα, αναπνευστικά κ.ά., που βρίσκονται σε συνθήκες ένδειας. Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται με περίπου 4 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι αιτήσεις θα υποβληθούν το επόμενο διάστημα, με τη βοήθεια των Δήμων και των κοινωνικών υπηρεσιών και φορέων, ενώ θα συσταθεί και αρμόδια επιτροπή, που θα τις αξιολογήσει, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, ώστε να προκύψουν οι τελικοί ωφελούμενοι.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι τρία χρόνια και ελπίζουμε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις ώστε να έχει και συνέχεια, αλλά και για να ενταχθούν μελλοντικά ακόμη περισσότερα άτομα, που χρήζουν βοήθειας. Οι ωφελούμενοι δεν θα έχουν καμιά οικονομική επιβάρυνση, καθώς οι υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν. Παρουσιάσαμε ήδη το πρόγραμμα στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία και σήμερα ολοκληρώθηκε η τελευταία παρουσίασή του στη Θεσσαλονίκη, οπότε είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε άμεσα τις διαδικασίες υλοποίησης».

Κάνε κλικ για τη ζωή

Το σύνθημα του προγράμματος είναι «Κάνε κλικ για τη ζωή», ενώ οι ωφελούμενοι θα πρέπει να είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, να έχουν προβλήματα υγείας, να ζουν μόνοι τους ή να μην μπορούν να υποστηριχθούν επαρκώς από το άτομο που διαμένει μαζί τους και να έχουν χαμηλό εισόδημα.

Οι υπηρεσίες που περιλαμβάνει το πρόγραμμα είναι η λειτουργία Κέντρου 24ωρης Παρακολούθησης και Τηλεφωνικής Υποστήριξης, καθώς και η διαρκής παρακολούθηση και τηλεειδοποίηση των ηλικιωμένων μέσω ειδικών συσκευών.

Το Κέντρο που θα δημιουργηθεί θα εξοπλιστεί και θα στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό. Επίσης, στο Κέντρο θα διαχειρίζεται τις κλήσεις κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, με άμεση πρόσβαση στο αρχείο κάθε ηλικιωμένου, ενώ σε περίπτωση που ο ηλικιωμένος δεν είναι σε θέση να απαντήσει ή είναι σε κατάσταση ανάγκης θα στέλνεται άμεσα βοήθεια.

Για την υπηρεσία συνεχούς κατ’ οίκον παρακολούθησης θα χορηγηθούν στους ωφελούμενους ειδικές συσκευές χειρός, ώστε αφενός να ανιχνεύονται άμεσα τυχόν πτώσεις του ηλικιωμένου ή ανεπιθύμητη απομάκρυνση από την εστία του (σε περιπτώσεις απώλειας μνήμης), αλλά και να έχει τη δυνατότητα να ειδοποιήσει ο ίδιος με το πάτημα μόνο ενός κουμπιού (κουμπί πανικού) το Κέντρο για την αποστολή βοήθειας.