Ν. Μηταράκης: Το 2020 θα είναι η πρώτη χρονιά μετά από μια 10ετία που οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις

«Το 2020 θα είναι η πρώτη χρονιά μετά από δέκα χρόνια που οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αυξήσει τις συντάξεις, ανταποκρινόμενη στις αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ από εδώ και πέρα η ροπή για το ύψος των συντάξεων θα είναι μόνο θετική».

Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης μιλώντας στην εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδος» με αφορμή την πιλοτική δίκη του ΣτΕ, η οποία ξεκίνησε για τα αναδρομικά σήμερα.

«Είναι αγωγές εναντίον του ΕΦΚΑ και εμείς αποφασίσαμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία και να πάμε το ΣτΕ σε μια πιλοτική δίκη. Αυτό το κάναμε γιατί υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 6.000 εκκρεμείς υποθέσεις, ενώ πολλές φορές βγαίνουν και αντίθετες αποφάσεις μεταξύ διαφορετικών δικαστηρίων και συνθέσεων. Αποτέλεσμα είναι οι συνταξιούχοι να έχουν πλήρη αβεβαιότητα στο τι συμβαίνει με τα αναδρομικά και θα έπρεπε να περιμένουν ίσως και πολλά χρόνια ακόμα, μέχρι να ξεκαθαρίσουν όλες αυτές οι υποθέσεις. Είναι μια δίκη που θα διευκολύνει και τον ΕΦΚΑ και τους συνταξιούχους. Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την περιπέτεια, η οποία έχει κρατήσει πάρα πολλά χρόνια, ζητάμε από το ΣτΕ, να μας δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τις οφειλές των παλιών υποθέσεων για το ελληνικό Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ», δήλωσε σχετικά ο υφυπουργός Εργασίας, ενώ συνέχισε:

Τα αναδρομικά

«Για τα αναδρομικά που προκύπτουν από τον νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2019 κρίθηκε αντισυνταγματικός, η θέση της κυβέρνησης είναι πως θα νομοθετήσουμε στις αρχές του 2020, το επόμενο διάστημα και ο νέος ασφαλιστικός νόμος θα έχει αναδρομική ισχύ από την 4η Οκτωβρίου 2019, την ημέρα έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ. Με την τελική απόφαση για το κόστος που επιβαρύνει τα Δημόσια Ταμεία, θα υπάρξει και η αντίστοιχη σοβαρή αντιμετώπιση από την πολιτεία.