Αναβιώνουν τα Αναστενάρια στον Λαγκαδά

Ο Σύλλογος “Τα Αναστενάρια Λαγκαδά” θα αναβιώσει το έθιμο των Αναστεναρίων (πυροβασία ) στις 20 Ιανουαρίου.

Τα Αναστενάρια είναι το πιο σημαντικό λαϊκό δρώμενο από όσα τελούνται σήμερα στην Ελλάδα. Και από τα σημαντικότερα παγκοσμίως!

Το θρακικό αυτό έθιμο, η αναβίωση τού εθίμου των Αναστενάρηδων είναι από τις πιο χαρακτηριστικές πολιτιστικές κληρονομιές, που έφεραν οι πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας της Θράκης και κυρίως του χωριού Κωστί που ήταν το κέντρο των Αναστενάρηδων πριν τον ξεριζωμό.

Κατά την παράδοση, ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κωστί έπιασε φωτιά. Καθώς ο ναός φλεγόταν ακούστηκαν φωνές μέσα από τις φλόγες γιατί οι εικόνες ζητούσαν βοήθεια. Οι κάτοικοι μπήκαν στην εκκλησία για να σώσουν τις εικόνες και όταν βγήκαν έξω, ούτε οι εικόνες ούτε οι άνθρωποι είχαν καεί…

Η αναβίωση του εθίμου θα γίνει με τη συμμετοχή τού Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κριθιάς (μρ χορούς Ανατολικής Ρωμυλίας και Θράκης). Το παρών θα δώσει και η Π.Ο.Σ.Α.Ρ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΥΛΙΑΣ – ΒΟΡΕΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ.

Η εκδήλωση είναι υπό την αιγίδα τού Δήμου και της ΔΗΚΕΛ Λαγκαδά, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης .

Η αναβίωση τού εθίμου θα είναι ανοιχτή στο κοινό.