ΣΕΘ-Νέοι Ορίζοντες: Το ασφαλιστικό στην ατζέντα της συνάντησης με την Άννα Ευθυμίου

Με την βουλευτή της ΝΔ και δικηγόρο, εξειδικευμένη σε θέματα του εργατικού- ασφαλιστικού δικαίου, συναντήθηκε αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης –«Νέοι Ορίζοντες» με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Ιωάννη (Στάθη) Φωτιάδη.

Κεντρικό θέμα στην ατζέντα της συζήτησης ήταν το νέο ασφαλιστικό και οι προσδοκίες του επαγγελματικού κόσμου από το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση. Παράλληλα έγινε εκτενής αναφορά σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε ζητήματα που αφορούν ευρύτερα την κοινωνία της πόλης.

«Τα πρώτα δείγματα γραφής της σημερινής κυβέρνησης είναι θετικά προς αυτή την κατεύθυνση βάσει των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού και των αρμοδίων υπουργών. Περιμένουμε, όμως, οι δεσμεύσεις αυτές να γίνουν πράξεις. Επομένως ζήτημα προτεραιότητας δεν είναι μόνο να μην αυξηθούν περαιτέρω οι ασφαλιστικές εισφορές, εργοδοτών και εργαζομένων, αλλά να υπάρξει επιτέλους σημαντική μείωσή τους», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Φωτιάδης προσθέτοντας πως παράλληλα με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα και σε άλλα ζητήματα που αφορούν το επιχειρείν.

Μάλιστα ο κ. Φωτιάδης πρότεινε μέτρα σε 6 άξονες:

1. Εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος με άμεση μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και πολίτες.
2. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα βιοτεχνικά-βιομηχανικά κτήρια (όπου υπάρχει παραγωγική διαδικασία)
3. Ρύθμιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» με πιο γρήγορες διαδικασίες και με απτά αποτελέσματα.
4. Παροχή επενδυτικών κινήτρων και φοροαπαλλαγών για την υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων
5. Βελτίωση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Οι τράπεζες πρέπει επιτέλους να κάνουν ουσιαστικά βήματα για την παροχή ρευστότητας και για την υλοποίηση επενδύσεων.
6. Μείωση του κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία.
Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να κατατεθεί άμεσα από τον σύνδεσμο υπόμνημα προτάσεων για το νέο ασφαλιστικό το οποίο η Άννα Ευθυμίου θα μεταφέρει στην κυβέρνηση και στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής όπου θα συζητηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Στη συζήτηση συμμετείχαν εκ μέρους της διοίκησης του ΣΕΘ-«Νέοι Ορίζοντες» εκτός από τον πρόεδρό του, Ιωάννη (Στάθη) Φωτιάδη, οι: Σάββας Μουρατίδης, Κυριάκος Τσαταλμπασίδης, Γιώργος Μαραντέλος και Παύλος Αραβίδης.