Με αφαίρεση βαθμών και χρηματικό πρόστιμο αναμένεται να τιμωρηθούν τελικά ΠΑΟΚ και Ξάνθη, καθώς η σχετική νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε άρον -άρον από την κυβέρνηση αναμένεται να ψηφιστεί εντός της ημέρας από τη Βουλή.
Η ρύθμιση ανατρέπει τα δεδομένα για περιπτώσεις που παραβαίνουν το Ν. 3057/2002 περί πολυϊδιοκτησίας, όπως στην περίπτωση που γνωμοδότησε η ΕΕΑ στην υπόθεση του ΠΑΟΚ με την Ξάνθη. Πλέον δεν θα προβλέπεται υποβιβασμός σε αντίστοιχες παραβάσεις του Ν. 3052/2002, αλλά αφαίρεση 5 έως 10 βαθμών και χρηματικό πρόστιμο, όπως προβλεπόταν μέχρι τώρα (500.000 ευρώ σύμφωνα με το άρθρο 17, παρ. 13 του Ν. 3052/2002) για τις ΠΑΕ που υποπίπτουν σε τέτοιες παραβάσεις.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες η μικρότερη ποινή θα επιβληθεί στον ΠΑΟΚ και η μεγαλύτερη στην Ξάνθη, η οποία έχει προχωρήσει σύμφωνα με την ΕΕΑ σε σοβαρότερες παραβάσεις της νομοθεσίας. Σε κάθε περίπτωση το Μονομελές Πειθαρχικό Όργανο της Superleague θα πάρει την τελική απόφαση για το μέγεθος της ποινής σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη.
Η νομοθετική διάταξη θα κατατεθεί μέσα στην ημέρα από τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος -όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας- συνεχίζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της του πρωθυπουργού παρότι βρέθηκε στο «στόχαστρο» του ΠΑΟΚ και όχι μόνο.
Την παραίτηση Αυγενάκη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Για «τραγικούς πολιτικούς χειρισμούς» που «οδηγούν το ελληνικό ποδόσφαιρο στο χάος» κατηγορεί η αξιωματική αντιπολίτευση την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, ζητώντας την παραίτησή του.
«Ο κ. Αυγενάκης, προκειμένου να αποφύγει τη βάσανο της δημόσιας συζήτησης επί των επιλογών του και προκειμένου να έχει απόλυτο έλεγχο και χωρίς πιθανότητα εκπλήξεων, επέλεξε να μην εφαρμόσει το ισχύον νομικό πλαίσιο που διασφάλιζε τη διαφάνεια και δεν έθεσε την αλλαγή της σύνθεσής της στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής», τονίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Έτσι, ο κ. Αυγενάκης δολίως παραπλάνησε τη Βουλή δηλώνοντας ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει τη θητεία της, ενώ αμέσως μετά προχώρησε σε αντικαταστάσεις των μελών της».
«Η ενέργεια αυτή από μόνη της γεννά αναπάντητα ερωτήματα και σκιές. Οι χειρισμοί του κ. Αυγενάκη, λοιπόν, είναι αυτοί που οδήγησαν στο απόλυτο αδιέξοδο που βρισκόμαστε σήμερα. Οφείλει να εξηγήσει λοιπόν ποια η σκοπιμότητα της παράκαμψης του νόμου, ποια η σκοπιμότητα των αντικαταστάσεων των μελών της ΕΕΑ χωρίς την έγκριση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής», συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει:
«Οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία σήμερα, που παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου δεν μπορεί να διορθώσει τη ζημιά που έχει ήδη γίνει. Το καλύτερο θα ήταν ο κ. Αυγενάκης να παραιτηθεί και η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το χάος που έχει επιφέρει στον αθλητισμό και για τις συνθήκες διχασμού στις οποίες οδηγεί την ελληνική κοινωνία».
Η διαγραφή Ζαγοράκη
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός διέγραψε τον Θοδωρή Ζαγοράκη (ο οποίος χτες απείλησε με παραίτηση λόγω της απόφασης της ΕΕΑ) από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ στο ευρωκοινοβούλιο.
«Την ώρα που η χώρα κάνει το άλμα προς τα εμπρός ξεπερνώντας διχαστικά διλήμματα του παρελθόντος, δεν έχει την πολυτέλεια να διχάζεται με αφορμή το ποδόσφαιρο. Ιδίως σε τόσο κρίσιμες στιγμές για τα εθνικά μας θέματα. Η Κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν θα επιτρέψει, όμως, ένα θέμα του ποδοσφαίρου να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή που τόσο δοκιμάστηκε στα χρόνια της κρίσης. Ούτε θα μείνει θεατής στο θέατρο του παραλόγου που εξελίσσεται με φόντο διαχρονικές παθογένειες που προσβάλλουν κάθε Έλληνα πολίτη. Με απόφαση του Πρωθυπουργού, αναλαμβάνεται άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να μην επιβάλλονται εξοντωτικές κυρώσεις, για θέματα όπως αυτά για τα οποία γνωμοδότησε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Η Κυβέρνηση δεν εκβιάζεται. Με απόφασή του Πρωθυπουργού, διαγράφεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ευρωβουλευτής κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.