ΛΑΓΑΝΑ ΜΕ ΚΡΑΣΙ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ

ΛΑΓΑΝΑ ΜΕ ΚΡΑΣΙ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ
Συνταγή από Ν.Μερκούρη

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 κουταλάκι αλάτι
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1/2 λίτρο χλιαρό νερό με μια κ σ ταχίνι
2 κουταλιές σουσάμι άσπρο
2 κουταλιές μαυροσούσαμο
1 ποτηράκι σαμιώτικο γλυκό κρασί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε αλεύρι
κοσκινισμένο, κάνουμε λακκούβα στη
μέση και ρίχνουμε τη μαγιά
μετά μέλι, κρασί, λίγο σουσάμι, τη μια
κουτάλια ελαιόλαδο και τέλος το νερό,
στο οποίο έχουμε ρίξει
το ταχίνι, το ρίχνουμε σιγά σιγά και
ζυμώνουμε αφράτη ζύμη, όχι πολύ σφιχτή.
Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να
φουσκώσει σε ζεστό μέρος και μόλις
διπλασιαστεί σε όγκο,
τότε τη ζυμώνουμε λίγο και τη χωρίζουμε
σε 2 η 3 μέρη, λαδώνουμε ταψιά και
βάζουμε τη ζύμη
στο ταψί απλώνοντας με το χέρι μας να
έχει το μέγεθος και το σχήμα της
λαγάνας. Κάνουμε
με το δάχτυλο βαθουλώματα εδώ κι εκεί
κι αφήνουμε περίπου 30 λεπτά να
φουσκώσουν.
Τις βρέχουμε με νερό στην επιφάνεια και
ρίχνουμε σουσάμι μαύρο και λευκό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40
λεπτά περίπου κι έχουμε αφράτες ζεστές
ΛΑΓΑΝΕΣ απ’ τα χεράκια μας !