ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ
Συνταγή από Νίκη Μερκούρη
ΥΛΙΚΑ
4 καλαμάρια μεγάλα
8-10 αμπελόφυλλα
1 φλυτζάνι κινόα
1 κρεμμύδι ξερό
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
άνηθο, μαϊντανό
δυόσμο
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα καλαμάρια, μετά τα τρίβουμε
με σκόνη σόδας, τα αφήνουμε για 5 λεπτά
και κατόπιν τα ξεπλένουμε.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση στην κατσαρόλα,
τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια με λίγο
ελαιόλαδο, μετά κόβουμε τα ποδαράκια
από τα καλαμάρια και τα βάζουμε στη
γέμιση, συνεχίζουμε με ντομάτα και
κινόα, ρίχνουμε λίγο νεράκι και
περιμένουμε μέχρι να μαλακώσει λίγο.
Προσθέτουμε άνηθο, μαϊντανό και δυόσμο,
αλάτι, πιπέρι κι αποσύρουμε από τη
φωτιά.
Παίρνουμε τα αμπελόφυλλα και βάζουμε 2-3
το ένα πάνω στο άλλο να πατάει λίγο,
στρώνουμε γέμιση κατά μήκος και
διπλώνουμε ένα μεγάλο ντολμαδάκι, το
οποίο το βάζουμε μέσα στο καλαμαράκι.
Τοποθετούμε τα καλαμάρια στο πυρέξ,
ρίχνουμε λίγη ντομάτα φρέσκια
ψιλοκομμένη, δυόσμο και μαϊντανό,
ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, σκεπάζουμε με
χαρτί βρεγμένο και ψήνουμε στους 200β
για 20 λεπτά. Καλή όρεξη !!!!