Το ημερολόγιο του τρόμου | ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΒΙΒΛΙΟΥ | IANOS| 3-6-2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για το νέο μου βιβλίο με τίτλο «2015: ΤΟ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ», (εκδόσεις
Καστανιώτη) συναντώ τους αναγνώστες
την ΤΕΤΆΡΤΗ 3 ΙΟΥΝΊΟΥ από τις 12:00 ΩΣ ΤΙΣ
14:00 στον ΙΑΝΟ της Αθήνας. Η συνάντηση
και η υπογραφή του βιβλίου θα
πραγματοποιηθεί στο Τμήμα Λογοτεχνίας
του ΙΑΝΟΥ της Αθήνας, (ΣΤΑΔΊΟΥ 24). Έχουν
ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα
πρόληψης και προστασίας.

«Ο αναγνώστης βλέπει στο βιβλίο αυτό
την ΑΘΈΑΤΗ ΠΛΕΥΡΆ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΎ, μέσα
από τις άγνωστες πτυχές της
διαπραγμάτευσης  του 2015 και τις
προσπάθειες που κράτησαν τη χώρα
ζωντανή όπως και το κρατικό της ταμείο
όρθιο. Ταυτόχρονα έχει μια άλλη οπτική
τόσο της _τεχνικής του πολέμου_ που
επέλεξε ο Γιάνης ο Βαρουφάκης όσο και
της απομυθοποίησής της».

(Βλ. συνημμένα Περίληψη με το
οπισθόφυλλο και το εξώφυλλο)

ΤΙΤΛΟΣ του βιβλίου:

  1. Το ημερολόγιο του τρόμου

Υπότιτλος:

Η διαπραγμάτευση, ο εκβιασμός, το «παίγνιο», με το κρατικό ταμείο στη δίνη των αριθμών.

Εκδόσεις Καστανιώτη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο αναγνώστης βλέπει στο βιβλίο αυτό την αθέατη πλευρά του φεγγαριού, μέσα από τις άγνωστες πτυχές της διαπραγμάτευσης του 2015 καιτις προσπάθειες που κράτησαν τη χώρα ζωντανήόπως και το κρατικό της ταμείο όρθιο. Ταυτόχρονα έχει μια άλλη οπτική τόσο της τεχνικής του πολέμου που επέλεξε ο Γιάνηςο Βαρουφάκηςόσο και της απομυθοποίησής της.

Στις αρχές του 2015 η χώρα όφειλε να αλλάξει πορεία πλεύσης, οι διεθνείς πιστωτές να πληρωθούν στη ώρα τους και η διαπραγμάτευση να περπατήσει ανεμπόδιστα χωρίς την έγνοια της προ των πυλών πτώχευσης. Από την άλλη, η αγορά έπρεπε να λειτουργήσει το δυνατόν ομαλά.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ)αναπτύχθηκαν πρωτόγνωρες τεχνικές εύρεσης χρήματωνγια να πληρωθούν οι πιστωτές και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις,χωρίς να εκτροχιαστεί ο κρατικόςκορβανάς, ακόμη και υπό καθεστώς capitalcontrols.Ο τρόμος της μη πιθανής καταβολής των πληρωμών μπορούσε να οδηγήσει σε απόγνωση και να ταράξει την κουραστική καθημερινότητα των πολιτών με κατάληξη την παταγώδη  κατάρρευση της οικονομίας.

Αποφεύχθηκε ξυστά, προς έκπληξη πολλών,η απειλητική χρεοκοπία που σερνόταν χρόνια πριν, κινώντας την οικονομία στην κόψη του ξυραφιού.

Στο βιβλίο σημειώνονται τα παιχνίδια του χρηματιστηρίου, όπως αναπτύσσονται μέσα από πολιτικές δηλώσεις και ειδικότερα με το δημοψήφισμα για το ευρώ του Παπανδρέου του 2011. Συνεχίζει με τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, παρουσιάζονταςταυτόχρονα με τους τρόπους αντιμετώπισης της έλλειψης ρευστότητας και αποπληρωμής των πιεστικών χρεών,ενδιαφέρουσες φάσεις της διαπραγμάτευσης έτσι όπως εκτυλιχθήκαν εντός και εκτός των τειχών. Ασκεί παράλληλα κριτικήσε επιλογές της περιόδου του 2015.

Κάθε ημέρα ήταν κάτι ξεχωριστό για τη χώρα και το κρατικό ταμείο ως τον Ιούλιο. Το ημερολόγιο αυτό «σπάζει» με την παρεμβολή διαφόρων γεγονότων, που αφορούν από  το λαθρεμπόριο καυσίμων, τους πρόσφυγες, τιςεμπειρίες πολιτών που βίωσαν με έναν ξεχωριστό τρόπο τα capitalcontrols, ως και τον Όλυμπο, το γραφείο του Τρικούπη, το πανεπιστήμιο κ.λπ.

Με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται εφέτος εξαιτίας τους κορονοϊούκαι με τον κίνδυνο της επανεμφάνισης στην οικονομία δυσάρεστων περιπετειών του παρελθόντος, το βιβλίο βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα!

Τιμή βιβλίου 18 ευρώ

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ

Ο εφιάλτης του 2015 βρίσκεται πάλι προ των πυλών, με αφορμή την παγκόσμια οικονομική κρίση που πυροδότησε το 2020 η πανδημία του κορονοϊού Covid-19. Το 2015 ζήσαμε ένα μοναδικό «Κυλώνειον Άγος» στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Αν η ιστορία, υπό τις τρέχουσες πρωτόγνωρες ζοφερές συνθήκες, επαναληφθεί το 2020 και εφεξής, τότε θα πρόκειται για κακόγουστη φάρσα, με αδιανόητες συνέπειες για τη χώρα.

Τέλη Ιανουαρίου του 2015. Μια νέα κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Ως εξωκοινοβουλευτικός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), ο συγγραφέας και μαζί του ένα επιτελείο υπηρεσιακών παραγόντων και συμβούλων πασχίζουν να κρατηθεί το κρατικό ταμείο ζωντανό σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους «Θεσμούς».

Το ταμείο, όμως, δεν είναι ανεξάντλητο…

Σε καθεστώς πρωτοφανούς ασφυξίας, το ΓΛΚ καταβάλλει υπεράνθρωπο αγώνα επιδιώκοντας να διαχειριστεί τους περιορισμένους χρηματικούς πόρους της χώρας. Η κάθε μέρα είναι και μια αιωνιότητα στην κόλαση των αριθμών. Ο χρόνος είναι αμείλικτος.

Ο Δημήτρης Μάρδας, επικεφαλής του ΓΛΚ κατά τις κρίσιμες μέρες του 2015, καταθέτει τη δική του μαρτυρία για τους εκβιασμούς των «Θεσμών», το «παίγνιο» του κεντρικού διαπραγματευτή της χώρας και τους χειρισμούς του κρατικού ταμείου υπό τη δαμόκλεια σπάθη της χρεωκοπίας.

Ένα αποκαλυπτικό χρονικό που η πανδημία του νέου κορονοϊού το καθιστά άκρως επίκαιρο. Διαβάζεται σαν μυθιστόρημα.