Πώς πρέπει να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά;

Πώς πρέπει να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά;

Το ξέπλυμα με νερό υπήρξε ανέκαθεν η παραδοσιακή μέθοδος καθαρισμού φρούτων και λαχανικών πριν την κατανάλωση, όμως η  πανδημία έκανε πολλούς να αναρωτιούνται αν αυτό αρκεί για να τα καθαρίσει πραγματικά.

Κατά καιρούς έχουν ακουστεί απόψεις για τη χρήση σαπουνιού, ξιδιού, χυμού λεμονιού ή ακόμη και καθαριστικών όπως η χλωρίνη. Ωστόσο, επιστήμονες του τομέα της υγείας και της ασφάλειας των τροφίμων συμβουλεύουν τους καταναλωτές να μην ακολουθήσουν αυτές τις συμβουλές και να προτιμήσουν το απλό νερό. Η χρήση τέτοιων ουσιών μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω κινδύνους για την υγεία και δεν είναι σίγουρη η απομάκρυνση των πιο επιβλαβών καταλοίπων από τα προϊόντα. Η κατάποση χημικών καθαρισμού όπως η χλωρίνη μπορεί να είναι θανατηφόρα και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των τροφίμων.

Επιπλέον, ο χυμός λεμονιού, το ξίδι και τα προϊόντα καθαρισμού δεν έχουν αποδειχθεί πιο αποτελεσματικά από το απλό νερό στον καθαρισμό και μπορεί ακόμη και να αφήσουν ουσίες στα τρόφιμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση ουδέτερου ηλεκτρολυμένου νερού ή μαγειρικής σόδας μπορεί να είναι ακόμη πιο αποτελεσματική στην απομάκρυνση ορισμένων ουσιών και ότι το δροσερό νερό της βρύσης είναι αρκετό στις περισσότερες περιπτώσεις.

Photo credit: https://www.123rf.com/photo_18394336_fresh-fruits-with-water-splash-isolated-on-white.html